Пројекат „Вршњачки караван интеркултуралне едукације“

У току радови на адаптацији и реконструкцији средње економске школе у Кули
24. avgusta 2017.
Иинтеркултурална размена у Дечијем селу Песталоци у Трогену-Швајцарска
27. avgusta 2017.

У четвртак 24.08.2017. године, у Еконоско – трговинској школи у Кули, боравио је „Вршњачки караван интеркултуралне едукације“ у којем су учествовали две наше ученице, Кристина Варга и Јована Голубовић и студент ПМФ Филип Баланџић. „Вршњачки караван интеркултуралне едукације“  у организацији  „Хумана“ и Друштва за подршку детињству и младости из Бачке Паланке реализован је од 23.08. до 26.08.2017.године уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине и Карлсберг и Дунђерски фондације, а ослања се на партнерску сарадњу удружења и средњих школа у 6 градова Војводине у оквиру актуелног Програма интеркултуралне размене у Швајацарској. Фокус пројекта је на методологији вршњачке едукације где би локални партнерии школе овом пројектном интервенцијом обновили волонтерско – активистички потенцијал за промовисање интеркултуралних вредности у школама и локалним заједницама у наредном периоду.

У првој фази наши ученици су, са још петнаест учесника каравана у оквиру четвородневне туре „Вршњачког каравана интеркултуралне едукације“, пропутовали кроз осам градова: Нови Сад, Врбас, Кула, Суботица, Сомбор, Бачка Паланка, Инђија и Рума. У сваком граду домаћини каравана организовали су интеркултурално мапирање свог града за учеснике каравана. Тако су се „караванџије“ упознали са културном баштином, наслеђем, обичајем једне од националних мањина у датој локалној средини и стекли сазнања о Словацима и Немцима у Бачкој Паланци, Буњевцима у Сомбору, Ромима и Хрватима у Руми и Инђији, Русинима у Врбасу, Црногорцима у Кули, Мађарима у Суботици, Јеврејима у Новом Саду. Осим тога, у сваком граду, одржане су и радионице на теме идентитет, интеркултурално ја, три нивоа културе, дискриминација, мигранти и холокауст.  

У Кули, учесници су се упознали са културном баштином црногорске националне заједнице и посетили КУД „Дурмитор“. У школи су реализоване вршњачке радионице на тему дискриминације које су припремили ученици школе који су боравили у Швајцарској и били учесници програма интеркултуралне размене.

У другој фази пројекта је планирана реализација активности у шест партнерских школа да би се применом методологије вршњачке едукације на поменуте теме допринело ширењу идеје интеркултурализма и неговању активизма младих. Тако ће вршњачки едукатори Кристина, Јована и Филип имати задатак да у току школске 2017/18. године имплементирају стечена знања на тему интеркултуралност кроз вршњачке радионице у настави и ван ње.  

Наставник,

Ида Миловић

Фото галерија

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *