Иинтеркултурална размена у Дечијем селу Песталоци у Трогену-Швајцарска

Пројекат „Вршњачки караван интеркултуралне едукације“
25. avgusta 2017.
Обавештење о почетку школске године
28. avgusta 2017.

У оквиру интеркултуралнe размене коју организује „Pestalozzi Children`s Foundation“ из Швајцарске са локалним партнером, пет ученика првог и другог разреда Економско-трговинске школе  из Куле и пет ученика из општине Кула учествовало је од 2.08. до 16.08.2017.године  у пројекту „ Живети толерантно“.

„Pestalozzi Children`s Foundation“ је швајцарска невладина организација која промовише заједнички живот у миру по целом свету, свеобухватно јачајући компетенције и права деце. У том циљу Pestalozzi Children`s Foundation у 12 земаља, међу којима је и Србија,  подржава пројекте који подстичу остваривање права детета у области неформалног интеркултуралног образовања.

У срцу фондације, у дечијем селу у Трогену у Швајцарској организоване су различите интеркултуралне активности, у којима су ученици Економско – трговинске школе учествовали са још петанест  ученика из Суботице и петанест ученика из Бечеја  и четрдесет ученика из Босне и Херцеговине, са циљем размене и учења, као и заједничког живота припадника различитих култура.

На радионицама су ученици размењивали  знања и информације о дискриминацији, јачању личности, интеркултуралним питањима, правима детета,  надвладавању предрасуда и стереотипа и о другим темама. На овај начин научили су да постану  свесни себе, својих ставова, веровања и понашања, као и ставова, веровања и понашања других. Посматрали су сличности и разлике, и разговарарали о изазовима и могућностима које леже у овој различитости. Активности пројекта допринеле су оснаживању демократског и грађанског друштва и наглашавању важности учења о интеркултуралности. Један од задатака приликом боравка је био и снимање радио  емисије о поменутим темама. Снимак можете да чујете на следећој страни https://itunes.apple.com/ch/podcast/powerup-podcast/id869840935?mt=2  (Serbia live on air 15.08.2017.)

У слободно време, за ученике организоване су екскурзије и тако су имали прилику да упознају и виде Цирих, Луцерн, Шафхаузен, Сент Гален, Апенцел, водопаде реке Рајне, научни центар Техноррама у Винтертуру, фабрику сира и врх Сентис.

Утисци неких  ученика су:

„Време које смо провели у Швајцарској испунило је наша очекивања, чак их је и превазишло. Упознала сам много вршњака из Бечеја, Суботице и из Босне и Херцеговине и стекла нове пријатеље. Радионице су биле занимљиве и научила сам много тога о дискриминацији, стереотипима и предрасудама.“

„Драго ми је што сам имао прилику да путујем у ову предивну земљу. Оно што ћу памтити јесу: супер друштво, занимљиве радионице и сјајне екскурзије.“

„ Сваком бих препоручио да учествује у пројекту јер оваква искуства се не заборављају.“ 

Фото галерија

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *