Одржане су две радионице „Хавер Србија“ за ученике трећих разреда

Набавка услуга – Израда пројектно-техничке документације за изградњу фискултурне сале Економско трговинске школе у Кули
9. novembra 2017.
Награђени радови на литерарном конкурсу поводом Месеца књиге
23. novembra 2017.

Поводом 9. новембра, дана када се сећамо Ноћи погрома који се десио широм Немачке и Аустрије 1938. године и који је био усмерен против јеврејских грађана, у нашој школи ће се током новембра органзовати, радионице, јавни часови, пројекције и предавања са различитим темама које су повезане са овим суровим догађајем.

Прве радионице одржале су, у уторак 7.11.2017, за ученике III разреда, Соња Виличић директорка „Хавер Србија“ непрофитне, невладине, образовне организације грађанског друштва, која промовише разнолико и инклузивно друштво у Србији и Мила Стојановић, чланица организације. Оне су одржале две радионице са ученицима и наставницима. Радионице су биле интерактивне. Водитељке радионица су на занимљив и за ученике пријемчив начин, говориле о нацистичкој идеологији и антисемитизму и о антијеврејским законима, о процесу и догађајима који су претходили Ноћи погрома.

Ове теме су биле неопходне како би ученици схватили како је могуће да је дошло до Кристалне ноћи, како би схватили како је могуће да се тако нешто јавно десило и да се толико људи прикључило погрому. Ученици су били заинтересовани учесници радионица, мисаоно и емотивно су приступили разматрању ових тешких тема.

Радионице (о нацистицчкој идеологији и о антијеврејским законима) треба да буду увод у предавање-трибину о потписивању примирја у Првом светском рату и историјским догађајима који су претходили самој Ноћи погрома, које ће одржати наш професор историје Зоран Јанковић. Поменуто предавање-трибина најављено је за трећу недељу новембра. Исто тако оне су увод у низ ваннаставних активности током новембра, као што су радионица о гетоима и концентрационим логорима, које ће одржати професорка А.Секулић за ученике првих и трећих разреда. Затим, тематски дан на часовима српског језика, и на часовима енглеског језика са ученицима првих и трећих разреда о поезији Дана Пагиса, јеврејског песника који је преживео Холокауст. Активности ће спровести наставнице енглеског језика Ливиа Јухас, Сања Поповић и Ивана Илић. У оквиру редовних часова српског језика и књижевности, ученици трећих разреда говориће о поменутим догађајима у вези са Холокаустом и поводом Кафкиног дела «Процес».

Циљеви планираних активности током новембра многобројни су, осим неговања културе сећања, неки од њих се односе и на упознавање ученика са новим појмовима, проширивање њихових знања из области кршења људских права, уочавање важности активног односа према историји, обнаваљање раније стечених знања на поменуте теме и усвајање нових, али и усвајање нових начина сазнавања. Затим, развијање критичког мишљења и систематског и објективног приступа сазнавању и учењу, подизање свести о важности емпатије, хуманости и моралности, уочавање промена у систему вредности и проналажење друштвених узрока појаве Холокауста.

Фото галерија

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *