Огледни час «Сеобе М. Црњанског у е-алатима»

Часови одељенских старешина у школској 2017/2018. години
28. novembra 2017.
Распоред допунски, додатен, припремне наставе и секција школске 2017/2018. године
4. decembra 2017.

Поводом четрдесетгодишњице пишчеве смрти

Пре четири деценије, на данашњи дан, 30. новембра, умро је Милош Црњански. Неколико дана пре смрти одлучио је да му храна више није потребна, медицинска помоћ такође, није желео да разговара ни са најближима, очи је држао затворене, рекао: „Ја уопште немам намеру да живим“, и након два дана преминуо.

Црњански се огледао у готово свим књижевним родовима, започевши поезијом и приповеткама, пишући драме и истовремено стварајући своје највеће романе. Његова меомоарска и путописна проза, есејистика али и новински чланци, фељтонистика, све је то често досезало саме књижевне врхове. Биће запамћен по ремек-делима непролазне вредности попут Лирике Итаке, Дневника о Чарнојевићу, Сеобама, Роману о Лондону.

Ученици III3 смера финансијски администратор су огледним часом «Сеобе у е-алатима» који је био јаван, обележили овај јубилеј, након једномесечних пројектних активности на читању и истраживању о писцу и делу. Носиоци часа су били сви ученици овог одељења који су према истраживачким задацима читали дело, истраживали и креирали садржаје и резултате својих истраживања и промишљања у бесплатним е-алатима и програмима. Огледни час је урађен према припреми професорке српског језика и књижевности мр Снежане Клепић из Средње техничке школе Сомбор, са изменма и прилагођавањима интересовањима, спососбностима и могућностима ученика наше школе, које је у концепт часа унела професорка српског језика и књижевности Александра Секулић.

На два школсака часа ученици су говорили о различитим аспектима првог дела романа «Сеобе», читали су одломке и приказивали материјал који су креирали уз помоћ електронских алата- презији презентација, гугл мапса, гугул драјва, ван драјва, пауер поинта. Изузетно знаимљиви и динамични часови, оценили су ученици, а свакако различит начин у приступу обраде књижевног дела и све у знаку јубилеја.

Фото галерија

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *