Vršnjački karavan interkulturalne edukacije 2018.

Učešće učenika u projektu Magična interkulturalna mreža prijateljstva
17. decembra 2018.
Predavanje Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
20. decembra 2018.

Ideja o povezivanju aktivističkih grupa mladih iz različitih vojvođanskih mesta u širenju interkulturalnih vrednosti i proširivanju njihovog iskustva o istoriji, običajima, kulturnoj baštini nacionalnih manjina naših prostora, ove je godine imao nastavak u susretu vršnjačkih edukatora u oblasti interkultrualnosti.
01. decembra 2018. Vršnjački karavan interkulturalne edukacije je okupio nove putnike i nastavio svoje puteštvije započeto u avgustu prošle godine. U organizaciji udruženja „Humana – društvo za podršku detinjstvu i mladosti“ iz Bačke Palanke, podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne zajednice i Opštine Bačke Palanke, grupa od 20 mladih lidera iz 5 gradova je učestvovala u ovogodišnjem projektu.

U istom maniru, posle edukacije i izrade Akcionih planova o prenošenju naučenog među vršnjacima svojih matičnih škola, mladi aktivisti su učestvovali u putovanju kroz istoriju Sremskih Karlovaca… Od vremena kada se u spisima pominje kao Karom tvrđava, preko Velike seoba Srba, okončanja Velikog bečkog rata, preko osnivanja prve srpske gimnazije i Bogoslovije, mesto svedoči o svom značaju u kulturi i duhovnosti Srba u Ugarskoj, značaju u stvaranju prve spone pravoslavlja i latinske prosvete Zapada…

„Karavandžije“ su obišle nekolicinu građevina velikog istorijskog i kulturnog značaja – Patrijaršijski dvor, Sabornu crkvu, Karlovačku gimnaziju, zgradu Magistrata, Kapelu mira … a posetom muzejskoj postavci Zavičajne kuće, upoznali i način života Podunavskih Švaba u seoskom domaćinstvu od pre po dva i po veka. Iako kratka, ovogodišnja karavanska tura je tragalačkim stazama svojim putnicima otkrila nove vidike. U budućnosti, nadamo se novim putovanjima i saznanjima.

Koordinator projekta
Nataša Krulj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *