Na poklon knjige učenicima naše škole

Sajam obrazovanja u Vrbasu
1. marta 2019.
Akreditovani stručni seminar na temu “Asertivnom  komunikacijom do uspeha”
7. marta 2019.

Udruženje “Živojin Mišić” poklonilo učenicima naše škole knjige “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“

“Koji su najlakši načini da dođete do posla? Koji je najbolji odabir škole ili fakulteta? Kako znati koji posao će biti odlično plaćen?

Ovo su pitanja koja su pokrenuta u knjizi „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“, autora Dragana Varagića i Valentina Kuleta. Ova knjiga na jedan neobičan način analizira stanje na tržištu rada u našoj zemlji i šire, daje objašnjenja i savete, predloge i uputstva kako se spremiti za posao i zapošljavanje u 21. veku.“ (Moderno obrazovanje danas)

Zašto i u školi ne bi bila pokrenula slična pitanja? Naime,           škola bi morala da daje slična objašnjenja, savete predloge i uputstva učenicima o tome kako se pripremati za život u 21.veku, a on je već počeo.

Kako su u Udruženju za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ prepoznali štivo knjige „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“ korisnim štivom za srednjoškolce, odlučili su, u saradnji sa autorima, da istoimenu knjigu poklone mnogim srednjim školama u Srbiji.

U našu Ekonomsko-trgovinsku školu Kula, stiglo je sedam ovih knjiga za učenike završnih odeljenja, po jedan primerak za svako odeljenje i jedan za školsku biblioteku. Kako bi knjige bile dostupne svim učenicima, one će se nalaziti u školskoj biblioteci. Simbolično smo knjige uručili predstavnicima odeljena i oni će među prvima knjige pročitati i proslediti ih dalje svojim drugarima. Učenicima su knjige u ime Udruženja „Živojin Mišić“ uručile njihove profesorke Olivera Kankaraš Milićević, Dragana Bogojevac i Aleksandra Sekulić.

Zahvaljujući ovom lepom gestu Udruženja i naši će učenici dobiti priliku da čitajući knjigu pronađu odgovore na pitanja koja muče mnoge danas – pitanja u vezi sa odabirom škole/fakulteta, profesije kojima će se baviti, a to su ujedno pitanja koja utiču ne samo na poslovnu karijeru osobe, već i na čitav njen život. Autori knjige nude savete kako izabrati najbolju profesiju za sebe, kako voleti ono što radiš, a ujedno i kako biti odlično plaćen. Uopšte, knjiga nudi savete koji usmeravaju mladu osobu ka uspešnoj karijeri, ali i pripremaju je za ono što je čeka u 21. veku. Korisno bi bilo i da naši nastavnici pročitaju ovu knjigu, jer mnogi saveti u njoj dati, mogu da se iskoriste u nastavi predmeta koje učenici izučavaju u našoj školi, posebno onih iz ekonomske grupe predmeta. Važno je podsticati mlade ljude da razmišljaju i da razumeju da mnogo toga zavisi od njih samih. Školujući se, oni treba da se pripremaju za mnogobrojne profesionalne izazove, a samim tim i za životne izazove. O tome govore i utisci učenika nakon prvog susreta sa knjigom „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“:

„Knjige su često tu da nas upravo suoče sa realnošću i sopstvenim problemima, pa i nama samima, a vrlo često daju odgovore i pomažu u rešavanju problema. Verujem da je i ova knjiga takva, sudeći po naslovu i nekim delovima koje sam na brzinu pročitao.“ (Miloš)

„Knjige ovakve građe nisam imala prilike da čitam, ali vrlo rado ću izdvojiti slobodno vreme i proučiti materiju. Dopada mi se literatura koja nudi savete mladima za budućnost, posebno kada se tiču profesionalne orijentacije, odabira životnog poziva, načina na koje se pripremati za izazove koji su pred nama. Verujem da će mi knjiga biti od koristi i da ću je preporučiti drugarima iz odeljenja, ali i drugima. Hvala ljudima koji su knjigu napisali i poklonili je nama, učenicima. Mi smo generacije interneta, a zaboravljamo da se mnogo toga može naučiti iz knjiga.“ (Maja)

„Veoma sam zahvalna na poklon knjizi Udruženja “Živojin Mišić”. Smatram da će nam ova knjiga biti vodič za život i razmišljanje, a ne samo za to kako da pronađem željeni posao. Ovu knjigu ću sigurna sam, čitati više puta. Verujem da će jednako zainteresovati  moje drugare kao što je i mene privukla nakon prelistavanja. Mislim da mi je ova knjiga “pala u ruke” u pravom trenutku. Sigurna sam da će mi, na osnovu u njoj sabranog iskustva, pomoći da u budućnosti donosim prave, kako životne, tako i poslovne odluke.“ (Dunja)

„Knjiga koju smo dobili “Kako do posla u 21.veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” razmatra neke od najvećih problema današnjice, upravo probleme kako odabrati pravu profesiju, kako doći do posla, kako se zaposliti. Baš iz ovih razloga, ja, koja sam pred upisom na fakultet, kroz ovu knjigu proširiću svoje vidike o ovim važnim temama. Takođe se nadam da ću uvideti koji su moji problemi i kako da ih rešim, a i koje ja to prilike imam i kako da ih iskoristim na pravi način. Ova knjiga će biti vrlo korisna i radujem se što ću je pročitati celu.“ (Jana)

„Knjiga je jako korisna za mlade, jer ima mnogo saveta za budućnost u vezi traženja posla i sticanja samopouzdanja. Jako mi se svidja osenčen deo “pročitati” jer daje jako dobre linkove sa korisnim stvarima na netu, i tera nas da pametnije koristimo internet. Svidja mi se to što autori kažu da ne slušamo druge savete o izboru fakulteta nego da upišemo ono što nas zanima i da uporedo možemo da radimo i studiramo uz dobru organizaciju.” (Anđela)

“Prelistala sam. Knjiga je za sve mlade ljude koji sumnjaju u sebe i svoje mogućnosti i koji su razapeti između očekivanja okoline i sopstvenih želja. O načinu kako poslovni svet danas funkcioniše . Mislim da ovu knjigu treba da ima svaka odrasla osoba kao priručnik kroz poslovni život i građenje uspešne karijere. Veoma je sadržajna, korisna i zanimljiva. Budi svest i upoznaje nas sa realnošću današnjice. Daje nam odgovore na česta pitanja koja postavljaju nezaposleni u našoj državi.” (Jovana)

Nakon utisaka koje su izneli pojedini učenici povodom knjige, zaključujemo da bi se sličnom problematikom trebalo baviti i u školama, češće i na učenicima prijemčiv način. Trebalo bi menjati nastavu i sistem školovanja tako da škole učenike pripremaju za izazove koji ih u budućnosti čekaju. Mnoga istraživanja su pokazala da ih danas školujemo za veliki broj profesija kojih sutra verovatno neće biti, te je potrebno pripremiti ih da budu sposobni da se prilagode okolnostima, da stiču funkcionalna znanja i veštine potrebne upravo za ovaj vek, 21.vek. Zbog toga nastava mora da se menja u skladu sa vremenom, važno ju je organizovati na drugačiji način, jer se danas školuju učenici koji treba da rade do neke 2070.godine. Škola treba da pruži adekvatno formalno obrazovanje, ali i da učenika priprema za celoživotno učenje i razvija njegove sposobnosti u pogledu neformalnog obrazovanja, kako bi sutra mogli da se pripremaju za nove profesije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *