Projekat „Dobrotu učiniti važnom“

Pripremna nastava za učenike završnih razreda koji polažu popravni ispit u junskom ispitnom roku
6. juna 2019.
Raspored polaganja popravnih ispita za učenike završnih razreda školske 2018/2019. godine
11. juna 2019.

U projektu pod nazivom „Dobrotu učiniti važnom“ učenici srednjih škola iz Kule, Subotice i Novog Sada proučavali su život i rad američkog filantropa, i osnivača škola, Čarlsa Merila (1920-2017).

Cilj projekta je bio osvestiti učenike o važnosti dobrote u svakom društvu.

Organizator je bila Nevladina organizacija Radionica Zenith iz Subotice

Učenice IV1, Jelena Vlahović i Bojana Vekić, dobrotu su učinile važnom, učestvujući u ovom Konkursu.

KORACI i ZADACI U TOKU projekta, odnosno, KONKURSA bili su:

DA IMAM MILION DOLARA… ŠTA BIH RADIO S TIM?

(Zadatak je bio da napišu kratak sastav od pola do cele stranice na ovu temu. Uslov je bio da novac bude upotrabljen u dobrotvorne svrhe, na ovaj ili onaj način).

Odgovoriti na PITANJA NA OSNOVU TEKSTA KNJIGE „Bašta“ O ŽIVOTU I DELU ČARLSA MERILA i izvoda iz njegove knjige „BAŠTA“ – priča o jednoj školi

JA KAO DIREKTOR ŠKOLE… Učenici su iznosili ideje o idealnoj školi na osnovu materijala o srednjoj školi u Bostonu, koju je Meril osnovao (Esej dužine do tri stranice).

REFLEKSIJE na tematiku konkursa: esej, fotografija, kolaž, muzika, itd.

Za NASTAVNIKE/MENTORE: priprema jednog nastavnog časa sa tematikom DOBROTU UČINITI VAŽNOM

Učenice, Jelena Vlahović i Bojana Vekić. postupno su radile zadatke, istraživale su o delu i autoru, delo „Bašta“ pročitale su u celini. Na kraju su u februaru, na dvočasu srpskog jezika i književnosti, u saradnji sa profesorkom A.Sekulić, samostalno održale radionicu „Žirafe“ u svom odeljenju IV1 sa sličnim zadacima onim zadacima iz Konkursa.

Konkurs „Dobrotu učiniti važnom“ nije bio takmičarskog karaktera, jer svaka dobrota je važna i ne može jedna biti bolja ili važnija od druge. Svi učesnici konkursa, i učenici i nastavnici, simbolično su nagrađeni duksevima na kojima se nalazi logo Konkursa „Dobrotu učiniti važnom“. Logo je kreirala učenica subotičke gimnazije. Tačnije deo njenog rada za Konkurs, postao je logo.

Zahvaljujemo Zenitu na saradnji i zanimljivom projektu za učenike i nastavnike. Zadovoljstvo je bilo sarađivati sa članovima ove organizacije koja  želi da “dobrotu učini važnom” u vremenu u kojem je dobrota postala nevažna. Ovo je treća godina za redom da naši učenici učestvuju u projektima Zenita. Ova organizacija ima uvek zanimljive ideje koje se učenicima dopadaju i motivišu ih da rado učestvuju u projektima i na konkursima.

Posebno hvala, Eriki Rončak, pedagogu koja ulaže ogromne napore da organizujući projekte i konkurse, učenike i nastavnike motiviše da razmišljaju o tome kako svet učiniti boljim mestom za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *