Извештај са радионица дисеминације ЕТШ Кула ITC Development

Распоред припремне наставе за полагање матурских/завршних и поправних испита у августовском испитном року, школске 2018/19. године
1. јула 2019.
Извештај Калоча
5. јула 2019.

У оквиру фазе  дисеминације међународног пројекта Erasmus+  ETŠ KULA ITC DEVELOPMENT, у месецу Априлу и Мају 2019. године наставнице  Економско трговинске школе из Куле  Роса Савић, Биљана Митошевић, Ливи а Јухас и  Јасмина Ђурковић, заједно са педагогом Мирјаном Бојанић и директорицом  Економско трговинске школе Марина Џакула као  учесници пројекта одржали  су предавање за наставнике у  ОШ „Вељко Влаховић“ у Крушчићу, ОШ “Никола Тесла“ у Липару,  у СТШ „Михајло Пупин“ у Кули и  у Средњој стручној школи у Црвенки.

У оквиру поменутог предавања, приказана је презентација путем које су присутни упознати са програмима обука учесника пројекта, који су реализовани у две групе и то од 30.09.2018. до 06.10.2018. године – VIRTUAL CAMPUS THE E-LEARNING SYSTEM и  01.12.2018. године до 08.12.2018. године – MULTIMEDIA PUBLISHING IN EDUCACION у сарадњи са партнерском организацијом Inercia Digital Huelva, Spain.

03.Јуна.2019. године одржана  је радионица  дисeминације за ученике Економско трговинске школе, образовни профил Пословни администратор. Присутним ученицима  су приближени и презентовани  садржаји  алата за учење и мултимедијалне презентације.

На седницама Наставничког већа одржане 30.Октобра2018.године и 26.Децембра2018.године, по повратку група са мобилности из Шпаније,  у оквиру дневног реда седнице  предвиђене су тачне дисеминације пројекта. Присутним члановима приказана је презентација путем које су наставници Економско трговинске школе упознати  са програмима обука учесника пројекта, као и свим могућностима које нуди Ерсамус+ програм.

13.06.2019.године одржана је радионица дисеминације пројекта ETS Kula ICT Development, за наставнике Економско трговинске школе. Где су присутни имали могућност да се ближе упознају са свим сегментима пројекта, као и предностима које нуди.

14.Јуна 2019.године Марина Џакула, директорица Економско трговинске школе  заинтересованим наставницима  Економско угоститељске школе из Никшића, Црнa Горa представила  је учешће у пројекту мобилности који је подржан кроз програм Фондације Темпус, канцеларије надлежне за промовисање и праћење спровођења пројеката у области образовања. Говорило се  и о подржавању развоја, размене и примене иновативних пракси и заједничких иницијатива које промовишу сарадњу, узајамно учење и размену искустава на европском нивоу.

Презентовало сe и о свим могућностима које нуди Ерасмус + програм и начину на који утиче на живот оних који га користе, као и на бенефите које доноси образовној институцији: професионалном развоју запослених у области образовања, побољшању знања страних језика учесника, подизању свести и разумевања других култура и земаља, повећању капацитета установа и организација у области образовања, као и јачању везе између формалног и неформалног образовања, стручног оспособљавања, запошљавања и предузетништва.

На крају сваког предавања присутнима су подељени евалуациони  листови, како би реализатори предавања добили повратну информацију о томе колико су наставници или ученици упознати са пројектима Ерасмус+ Фондације Темпус,  колика је заинтересованост за учешће у истим и да ли су информације са   предавања биле корисне  за учешће у неким будућим пројектима фондације Темпус.

На основу анализе упитника 90% испитаника исказало је мотивисаност да учествује у поменутим програмима.