Учешће на интернационалном сајму виртуелних предузећа

Блог наставника српског језика и књижевности
11. марта 2012.
Изабрати праву школу је један од најважнијих животних одлука!
20. априла 2012.

Виртуелно предузеће „Детлић“  из Економско трговинске школе из Куле, ученика образовног профила Комерцијалиста – оглед, одељења ИВ 5,  учествовало је на Интернационалном сајму  ВП који се одржао у Будви, Црна Гора у периоду од 12-13. 03. 2012. године.

ВП „Детлић“ се бави прометом канцеларијског намештаја.

Представници предузећа на сајму били су ученици/запослени: Јелена Пена, Невена Фуртула и Марија Рац,  наставница/директор Марина Џакула и директор школе Јасмина Ђурковић.

Извештај са Интернационалног сајма:

Центар за стручно образовање је у сарадњи са Министарством просвете и спорта и аустријском организацијом КултурКонтакт организовао Интернационални сајам ученичких предузећа за вјежбу12. и 13. марта 2012. године, у просторијама Јадранског сајма у Будви.

На сајму је учествовало 77 виртуелних предузеца из 6 земаља и то из: Црне Горе,  Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Косова и из Србије,  било  је и једно предузеће из Завода за школовање и професионалну рехабилитацију инвалидне деце и омладине из Подгорице.

Из Србије,  на сајму је било присутно  седам предузећа од којих је једно  ВП „Детлић“ из Куле.

Сајму су  присуствовале многе уважене личности:  министар просвете и спорта Црне Горе, амбасадор Аустрије, представници Култур Контакта из Аустрије, представници министарстава просвете земаља учесница, представници Центра за стручно образовање, Универзитета, Завода за школство, представници општине Будва, социјални партнери, директори школа, наставници и остали уважени гости.

Присутнима су се обратили: Г-ђа Моника Мотт, директорица организације Култур Контакт из Аустрије, г-дин Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовања, г-дин Славољуб Стијеповић, министар просвјете и спорта који је имао част да отвори сајам.

У оквиру сајма, организоване су три радионице: за представнике министарстава земаља учесница, наставнике  и ученике. Радионице којима смо присуствовали водили су експерти из Аустрије.

Сајам је био такмичарског карактера у неколико категорија: Најбољи штанд, Најбољи тим, Најбољи рекламни материјал и свеукупно представљање на сајму. Изабрани су и најшармантнији ученици – предузетници као Мистер и Мисс сајма. Специјална награда је додјељена за представљање из области туризма.

Спонзор главних награда – Ерсте банка; Хyпо алпе адриа и Центар за стручно образовање; Спонзор специјалне награде за најбоље ученичко предузеће које се бави туризмом – туристичка агенција ИН ТРАВЕЛ из Подгорице

Медијски спонзор сајма: Независни дневник Вијести