Од склапања примирја у Првом светском рату до Ноћи погрома

Овогодишња добитница награде Ђорђе Натошевић, Александра Секулић, још једном потврдила квалитет у раду са децом
9. новембра 2016.
Вече просветних радника
11. новембра 2016.

Данас је, у нашој школи, предавање-трибину  „Од примирја до погрома“, одржао професор историје Зоран Јанковић. Предавање је одржано у склопу новембарског подсећања на Ноћ погрома, али је уједно обележен и сутрашњи празник Склапање примирја у Првом светском рату. Професор Јанковић је предочио историјске околности уочи краја Првог светског рата, сам значај примирја и догађаје и прилике који су условили Ноћ погрома и претходили јој. Уз сазнања која су ученици понели са недавно одржаних радионица о нацистичкој идеологији и антијеврејским законима, а након овог предавања, слика историјских прилика, узрока и повода почетка Холокауста чини се да је јаснија. На радионицама су ученици могли да разумеју како је могуће да се погром 1938. десио и због чега је учествовало толико људи, а након предавања су понели слику о томе шта се збило током Царске кристалне ноћи и какве везе има крај Првог светског рата, догађаји и околности са збивањима на немачкој друштвено-политичкој сцени између два светска рата, са почетком Холокауста.

pic_101116_2

Професор је врло надахнуто говорио о значају склапања примирја, о судбини јеврејског народа, о ратовима и сукобима, о повезаности мржње са њима, о моћи доношења одлуке и непристајања на злочин.

Предавању је присуствовало око четрдесет ученика четвртог разреда, другог и првог, и професорке Драгана Мандић, Татјана Костић и Александра Секулић која је организовала предавање.

pic_101116_3

Пре самог предавања, током протекле недеље и данас, ученици матуранти IV1, IV2 и IV4 на часовима енглеског језика и српског језика и књижевности, разговарали су о ставралаштву израелског песника Дана Пагиса, који је преживео Холокауст. Читали су, преводили и анализирали песму „Написано оловком у запечаћеном вагону“ која у својих неколико стихова носи библијски мотив првог злочина човечанства и братоубиства, али потребу да се остави сведочанство о Холокаусту, pic_101116_4открива и место и улогу мајке у трагедији прве породице, али и током Холокауста. Ове часове корелације наставе два језика одржале су наставнице енглеског језика Сања Поповић, Ивана Илић и Ливиа Јухас и наставница српског језика и књижевности Александра Секулић.

 

 

Слика је преузета са сајта Јад Вашем