Вршњачки караван интеркултуралне едукације 2018.

Учешће ученика у пројекту Магична интеркултурална мрежа пријатељства
17. децембра 2018.
Предавање Економског факултета Универзитета у Новом Саду
20. децембра 2018.

Идеја о повезивању активистичких група младих из различитих војвођанских места у ширењу интеркултуралних вредности и проширивању њиховог искуства о историји, обичајима, културној баштини националних мањина наших простора, ове је године имао наставак у сусрету вршњачких едукатора у области интеркултруалности.
01. децембра 2018. Вршњачки караван интеркултуралне едукације је окупио нове путнике и наставио своје путештвије започето у августу прошле године. У организацији удружења „Хумана – друштво за подршку детињству и младости“ из Бачке Паланке, подршку Покрајинског секретаријата за образовање, управу, прописе, националне заједнице и Општине Бачке Паланке, група од 20 младих лидера из 5 градова је учествовала у овогодишњем пројекту.

У истом маниру, после едукације и израде Акционих планова о преношењу наученог међу вршњацима својих матичних школа, млади активисти су учествовали у путовању кроз историју Сремских Карловаца… Од времена када се у списима помиње као Каром тврђава, преко Велике сеоба Срба, окончања Великог бечког рата, преко оснивања прве српске гимназије и Богословије, место сведочи о свом значају у култури и духовности Срба у Угарској, значају у стварању прве споне православља и латинске просвете Запада…

„Караванџије“ су обишле неколицину грађевина великог историјског и културног значаја – Патријаршијски двор, Саборну цркву, Карловачку гимназију, зграду Магистрата, Капелу мира … а посетом музејској поставци Завичајне куће, упознали и начин живота Подунавских Шваба у сеоском домаћинству од пре по два и по века. Иако кратка, овогодишња караванска тура је трагалачким стазама својим путницима открила нове видике. У будућности, надамо се новим путовањима и сазнањима.

Координатор пројекта
Наташа Круљ