На поклон књиге ученицима наше школе

Сајам образовања у Врбасу
1. marta 2019.
Акредитовани стручни семинар на тему “Асертивном  комуникацијом до успеха”
7. marta 2019.

Удружење “Живојин Мишић” поклонило ученицима наше школе књиге “Како до посла у 21. веку + 444 савета за успешну каријеру“

“Који су најлакши начини да дођете до посла? Који је најбољи одабир школе или факултета? Како знати који посао ће бити одлично плаћен?

Ово су питања која су покренута у књизи „Како до посла у 21. веку + 444 савета за успешну каријеру“, аутора Драгана Варагића и Валентина Кулета. Ова књига на један необичан начин анализира стање на тржишту рада у нашој земљи и шире, даје објашњења и савете, предлоге и упутства како се спремити за посао и запошљавање у 21. веку.“ (Модерно образовање данас)

Зашто и у школи не би била покренула слична питања? Наиме,           школа би морала да даје слична објашњења, савете предлоге и упутства ученицима о томе како се припремати за живот у 21.веку, а он је већ почео.

Како су у Удружењу за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“ препознали штиво књиге „Како до посла у 21. веку + 444 савета за успешну каријеру“ корисним штивом за средњошколце, одлучили су, у сарадњи са ауторима, да истоимену књигу поклоне многим средњим школама у Србији.

У нашу Економско-трговинску школу Кула, стигло је седам ових књига за ученике завршних одељења, по један примерак за свако одељење и један за школску библиотеку. Како би књиге биле доступне свим ученицима, оне ће се налазити у школској библиотеци. Симболично смо књиге уручили представницима одељена и они ће међу првима књиге прочитати и проследити их даље својим другарима. Ученицима су књиге у име Удружења „Живојин Мишић“ уручиле њихове професорке Оливера Канкараш Милићевић, Драгана Богојевац и Александра Секулић.

Захваљујући овом лепом гесту Удружења и наши ће ученици добити прилику да читајући књигу пронађу одговоре на питања која муче многе данас – питања у вези са одабиром школе/факултета, професије којима ће се бавити, а то су уједно питања која утичу не само на пословну каријеру особе, већ и на читав њен живот. Аутори књиге нуде савете како изабрати најбољу професију за себе, како волети оно што радиш, а уједно и како бити одлично плаћен. Уопште, књига нуди савете који усмеравају младу особу ка успешној каријери, али и припремају је за оно што је чека у 21. веку. Корисно би било и да наши наставници прочитају ову књигу, јер многи савети у њој дати, могу да се искористе у настави предмета које ученици изучавају у нашој школи, посебно оних из економске групе предмета. Важно је подстицати младе људе да размишљају и да разумеју да много тога зависи од њих самих. Школујући се, они треба да се припремају за многобројне професионалне изазове, а самим тим и за животне изазове. О томе говоре и утисци ученика након првог сусрета са књигом „Како до посла у 21. веку + 444 савета за успешну каријеру“:

„Књиге су често ту да нас управо суоче са реалношћу и сопственим проблемима, па и нама самима, а врло често дају одговоре и помажу у решавању проблема. Верујем да је и ова књига таква, судећи по наслову и неким деловима које сам на брзину прочитао.“ (Милош)

„Књиге овакве грађе нисам имала прилике да читам, али врло радо ћу издвојити слободно време и проучити материју. Допада ми се литература која нуди савете младима за будућност, посебно када се тичу професионалне оријентације, одабира животног позива, начина на које се припремати за изазове који су пред нама. Верујем да ће ми књига бити од користи и да ћу је препоручити другарима из одељења, али и другима. Хвала људима који су књигу написали и поклонили је нама, ученицима. Ми смо генерације интернета, а заборављамо да се много тога може научити из књига.“ (Маја)

„Веома сам захвална на поклон књизи Удружења “Живојин Мишић”. Сматрам да ће нам ова књига бити водич за живот и размишљање, а не само за то како да пронађем жељени посао. Ову књигу ћу сигурна сам, читати више пута. Верујем да ће једнако заинтересовати  моје другаре као што је и мене привукла након прелиставања. Мислим да ми је ова књига “пала у руке” у правом тренутку. Сигурна сам да ће ми, на основу у њој сабраног искуства, помоћи да у будућности доносим праве, како животне, тако и пословне одлуке.“ (Дуња)

„Књига коју смо добили “Како до посла у 21.веку + 444 савета за успешну каријеру” разматра неке од највећих проблема данашњице, управо проблеме како одабрати праву професију, како доћи до посла, како се запослити. Баш из ових разлога, ја, која сам пред уписом на факултет, кроз ову књигу проширићу своје видике о овим важним темама. Такође се надам да ћу увидети који су моји проблеми и како да их решим, а и које ја то прилике имам и како да их искористим на прави начин. Ова књига ће бити врло корисна и радујем се што ћу је прочитати целу.“ (Јана)

„Књига је јако корисна за младе, јер има много савета за будућност у вези тражења посла и стицања самопоуздања. Јако ми се свидја осенчен део “прочитати” јер даје јако добре линкове са корисним стварима на нету, и тера нас да паметније користимо интернет. Свидја ми се то што аутори кажу да не слушамо друге савете о избору факултета него да упишемо оно што нас занима и да упоредо можемо да радимо и студирамо уз добру организацију.” (Анђела)

“Прелистала сам. Књига је за све младе људе који сумњају у себе и своје могућности и који су разапети између очекивања околине и сопствених жеља. О начину како пословни свет данас функционише . Мислим да ову књигу треба да има свака одрасла особа као приручник кроз пословни живот и грађење успешне каријере. Веома је садржајна, корисна и занимљива. Буди свест и упознаје нас са реалношћу данашњице. Даје нам одговоре на честа питања која постављају незапослени у нашој држави.” (Јована)

Након утисака које су изнели поједини ученици поводом књиге, закључујемо да би се сличном проблематиком требало бавити и у школама, чешће и на ученицима пријемчив начин. Требало би мењати наставу и систем школовања тако да школе ученике припремају за изазове који их у будућности чекају. Многа истраживања су показала да их данас школујемо за велики број професија којих сутра вероватно неће бити, те је потребно припремити их да буду способни да се прилагоде околностима, да стичу функционална знања и вештине потребне управо за овај век, 21.век. Због тога настава мора да се мења у складу са временом, важно ју је организовати на другачији начин, јер се данас школују ученици који треба да раде до неке 2070.године. Школа треба да пружи адекватно формално образовање, али и да ученика припрема за целоживотно учење и развија његове способности у погледу неформалног образовања, како би сутра могли да се припремају за нове професије.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *