Kviz „Koliko se poznajemo“

Raspored polaganja maturskih/završnih ispita za školsku 2018/2019. godinu
16. maja 2019.
Izveštaj  „Obuka za implementaciju maturskog ispita po novom konceptu“
21. maja 2019.

RTV Studio Dunav u Petrovaradinu je u subotu 18. maja 2019. godine bio domaćin polufinalne runde trinaestog ciklusa kviza iz kulture i istorije nacionalnih zajednica Vojvodine „Koliko se poznajemo“.

Ekonomsko-trgovinsku školu Kula je na navedenom kviz takmičenju predstavljao Marko Đorđević (učenik II-3), koji je stekao pravo učešća u polufinalnom takmičenju osvajanjem prvog mesta na regionalnom kvalifikacionom takmičenju, održanom u Somboru, 7. maja 2019. godine. Prilikom prvog predstavljanja Markova ekipa (koju su, pored Marka, činili učenici Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog, Srednje škole „Sveti Sava“ iz Sombora, kao i Srednje ekonomske škole Sombor) je uz mentorsku podršku profesorice Milene Todorović-Ratić osvojila 56 poena, da bi u polufinalnom takmičenju bila još uspešnija… pored 65 osvojenih poena – svi članovi ekipe su iskazali izuzetno znanje… Osvojeno drugo mesto u ovogodišnjem polufinalnom takmičenju predstavljaće motivaciju za Markova angažovanja u narednim ciklusima kviza…

Ekipa Radio-televizije Vojvodine (RTV) posetila je u 21. maja 2019. godine Ekonomsko-trgovinsku školu Kula i tom prilikom obavila razgovor sa učenicima koji su predstavljali školu na ovogodišnjem regionalnom kvalifikacionom takmičenju kviza „Koliko se poznajemo“: Matejom Ilićem, Stefanom Kucurskim i Markom Đorđevićem (sva trojica su učenici II-3), dok je Veljko Desnica (učenik II-1) bio opravdano odsutan. Osim njih trojice, razgovor je obavljen sa Mirjanom Bojanić (pedagogom škole) i Milanom Lalićem (nastavnikom Ekonomske geografije koji je prisustvovao snimanju polufinalne runde kviza i bio, pored roditelja, Markova najveća podrška).

Osnovnu literaturu takmičarima za ovogodišnje izdanje kviza predstavljalo je prvo izdanje publikacije „Vojvođanski mozaik – crtice iz kulture nacionalnih zajednica Vojvodine“, u čijem predgovoru autori na najbolji način afirmišu multikulturalizam i toleranciju u Vojvodini, kao mere za jačanje međusobnog poverenja kod mladih: „Ispričati priču o Vojvodini nije lak zadatak. Istaći i obuhvatiti sve ono po čemu je ovaj prostor jedinstven, prepoznatljiv i specifičan, gotovo je nemoguće. Dok se upoznajete sa  tim osobenostima koje su vekovima nadahnjivale njene žitelje i sa delima značajnih ljudi koji su odavde potekli, otvaraju vam se i razgranavaju novi putevi istraživanja, razmišljanja i razumevanja suštine vojvođanske ravnice“.  

Milan Lalić

  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *