Пројекат „Доброту учинити важном“

Припремна настава за ученике завршних разреда који полажу поправни испит у јунском испитном року
6. јуна 2019.
Распоред полагања поправних испита за ученике завршних разреда школске 2018/2019. године
11. јуна 2019.

У пројекту под називом „Доброту учинити важном“ ученици средњих школа из Куле, Суботице и Новог Сада проучавали су живот и рад америчког филантропа, и оснивача школа, Чарлса Мерила (1920-2017).

Циљ пројекта је био освестити ученике о важности доброте у сваком друштву.

Организатор је била Невладина организација Радионица Zenith из Суботице

Ученице IV1, Јелена Влаховић и Бојана Векић, доброту су учиниле важном, учествујући у овом Конкурсу.

КОРАЦИ и ЗАДАЦИ У ТОКУ пројекта, односно, КОНКУРСА били су:

ДА ИМАМ МИЛИОН ДОЛАРА… ШТА БИХ РАДИО С ТИМ?

(Задатак је био да напишу кратак састав од пола до целе странице на ову тему. Услов је био да новац буде употрабљен у добротворне сврхе, на овај или онај начин).

Одговорити на ПИТАЊА НА ОСНОВУ ТЕКСТА КЊИГЕ „Башта“ О ЖИВОТУ И ДЕЛУ ЧАРЛСА МЕРИЛА и извода из његове књиге „БАШТА“ – прича о једној школи

ЈА КАО ДИРЕКТОР ШКОЛЕ… Ученици су износили идеје о идеалној школи на основу материјала о средњој школи у Бостону, коју је Мерил основао (Есеј дужине до три странице).

РЕФЛЕКСИЈЕ на тематику конкурса: есеј, фотографија, колаж, музика, итд.

За НАСТАВНИКЕ/МЕНТОРЕ: припрема једног наставног часа са тематиком ДОБРОТУ УЧИНИТИ ВАЖНОМ

Ученице, Јелена Влаховић и Бојана Векић. поступно су радиле задатке, истраживале су о делу и аутору, дело „Башта“ прочитале су у целини. На крају су у фебруару, на двочасу српског језика и књижевности, у сарадњи са професорком А.Секулић, самостално одржале радионицу „Жирафе“ у свом одељењу IV1 са сличним задацима оним задацима из Конкурса.

Конкурс „Доброту учинити важном“ није био такмичарског карактера, јер свака доброта је важна и не може једна бити боља или важнија од друге. Сви учесници конкурса, и ученици и наставници, симболично су награђени дуксевима на којима се налази лого Конкурса „Доброту учинити важном“. Лого је креирала ученица суботичке гимназије. Тачније део њеног рада за Конкурс, постао је лого.

Захваљујемо Зениту на сарадњи и занимљивом пројекту за ученике и наставнике. Задовољство је било сарађивати са члановима ове организације која  жели да “доброту учини важном” у времену у којем је доброта постала неважна. Ово је трећа година за редом да наши ученици учествују у пројектима Зенита. Ова организација има увек занимљиве идеје које се ученицима допадају и мотивишу их да радо учествују у пројектима и на конкурсима.

Посебно хвала, Ерики Рончак, педагогу која улаже огромне напоре да организујући пројекте и конкурсе, ученике и наставнике мотивише да размишљају о томе како свет учинити бољим местом за све.