Новембар посвећен обележавању ”Кристалне ноћи”

Извештај о такмичењима и ваннаставним активностима у 2015/2016. години
25. октобра 2016.
Извештај о стању безбедности у школи за први квартал школске 2016/2017. године
8. новембра 2016.

Радионице о нацистичкој идеологији и антијеврејском законима

Поводом 9. новембра, дана када се сећамо Царске кристалне ноћи, или Ноћи погрома који се десио широм Немачке и Аустрије 1938. године и који је био усмерен против јеврејских грађана широм земље, у нашој школи ће се током новембра органзовати, радионице, јавни часови, пројекције и предавања са различитим темама које су повезане са овим суровим догађајем. Догађај је називан именом Кристална ноћ због великог броја поломљених излога продавница чији су власници били Јевреји. Данас се у углавном користи израз Ноћ погрома који можда боље и снажније осликава тежину положаја јеврејског народа у овим догађајима.

Данас су, Мила Стојановић из „Хавер Србија“ непрофитне, невладине, образовне организације грађанског друштва, која промовише разнолико и инклузивно друштво у Србији и професорка социологије Нада Бањанин Ђуричић из Железничке техничке школе из Београда, одржале две радионице са ученицима, матурантима. Радионице су биле интерактивне. Водитељке радионица су на занимљив и за ученике пријемчив начин, говориле о нацистичкој идеологији и антисемитизму и о антијеврејским законима, о процесу и догађајима који су претходили Кристалној ноћи, Ноћи погрома. Овај историјски догађај, према многим историчарима и аналитичарима, прва је назнака онога што називамо Холокаустом.

Радионицу о нацистичкој идеологији, разним облицима антисемитизма, култу вође и теорији раса, водила је професорка Нада Бањанин Ђуричић, док је радионицу о антијеврејским законима водила Мила Стојановић. Ове теме су биле неопходне како би ученици схватили како је могуће да је дошло до Кристалне ноћи, како би схватили како је могуће да се тако нешто јавно десило и да се толико људи прикључило погрому. Ове две радионице (о нацистицчкој идеологији и о антијеврејским законима) треба да буду увод у предавање-трибину о потписивању примирја у Првом светском рату и историјским догађајима који су претходили Кристалној ноћи и о самој ноћи погрома, које ће одржати наш професор историје Зоран Јанковић. Поменуто предавање-трибина најављено је за 10.новембар 2016.  

Матуранати наше школе, одељења IV1 и IV2, данас су били на висини задатка, заинтересовани учесници радионица, мисаоно и емотивно су приступили разматрању ових тешких тема. Радионицама су присуствовале и педагог школе Мирјана Бојанић и професорка српског језика и књижевности Александра Секулић, која је и организатор и координатор свих поменутих активности током новембра.

Фото галерија