О Холокаусту кроз поезију, прозу и радионице

Извештај са националне годишње Конференције о каријерном вођењу и саветовању
11. decembra 2017.
Извештај о насилним ситуацијама за први квартал школске 2017/2018. године
14. decembra 2017.

Новембар је и ове школске године био посвећен догађајима у вези са 9. новембром (Кристална ноћ), ноћ када се одиграо погром над јеврејским народом. Овај датум смо обележили низом активности са циљем да се Холокауст не заборави, са циљем да ученици разумевају везе предрасуда, стереотипа и насиља и до чега оне доводе. Циљеви су били и очување успомена на жртве холокауста, затим препознавање да је холокауст био губитак за цивилизацију као целину и боље разумевање прошлости, затим промовисање поштовања људских права, нарочито права мањина и подстицање критичког мишљења, интелектуалне радозналости као и неговање личне одговорности као демократских грађана. Почели смо Хавер радионицама, а активности наставили у учионицама.

На часовима енглеског језика и српског језика и књижевности, у сарадњи и корелацији садржаја, наставника Александре Секулић и Иване Илић, говрило се о Холокаусту на основу биографије израелског песника Дана Пагиса и његове поезије. Овај песник је преживео Холокауст и у својој поезији је забележио најдубља и најтежа људска осећања изникла током страхота које је преживео, а уобличена и исказана онда када су сазрела у њему. Песма  «Записано оловком у запечаћеном вагону» (Written in Pencil in the Sealed Railway-Car) била је полазиште за разматрање три кључне теме које се отварају њоме: библијски мотив о братоубиству, потреба жртве да остави сведочанство о ужасима чији је сведок и о судбини жена током Холокауста. Активности су изведене у два одељења првих разреда (I1 и I3). У сваком одељењу је било посвећено по два часа поменутој песми и песнику, и темама које песма отвара; по један час српског језика и књижевности и један час енглеског језика, а кориштени материјали делимично су преузети су са сајта Јад Вашема о овој песми.

У склопу активности инспирисаних тешком темом Холокауста, наставник српског језика и књижевности Александра Секулић, у поменутим одељењима првог разреда и у два одељења трећих разреда (III1 и III3), одржала је на два школска часа радионице користећи материјал Јад Вашем центра, «Beyond the seen». Активности су биле усмерене на приче стварних људи жртава Холокауста, чија су имена позната и њихове кратке биографије. Стављање нагласка на лица, имена и свакодневни живот жртава холокауста, враћа достојанство свима који су убијени. Представљањем жртава који су били и постојали, а не као скуп статистичких података из гасних комора и масовних гробница. Активности су се продужиле и у децембру и још трају.

Фото галерија

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *