Матуранти из Апатина, Оџака, Куле и Сомбора учествовали на тренинзима безбедне вожње

Предавање у оквиру пројекта ”Матура 2018. године”
14. maja 2018.
Спортске активности ученика у мају
21. maja 2018.

Поводом обележавања Светске недеље безбедности саобраћаја на путевима, Апатинска пивара је, уз подршку локалних општина и градова, у петак, 18. маја, организовала тренинге безбедне вожње за сто матураната из Апатина, Оџака, Куле и Сомбора у центру НАВАК.

Ови тренинзи имали су за циљ да што више пунолетних средњошколаца, који поседују возачку дозволу, прође кроз тренинге безбедне вожње, научи да препозна и реагује на опасности током вожње и стекне реално возачко искуство. С обзиром да статистика показује да је највећи узрок саобраћајних незгода у којима учествују млади возачи превелико самопоуздање и мањак искуства, Апатинска пивара у сарадњи са Управом саобраћајне полиције настоји да превентивно делује и омогући младим возачима да кроз овај тренинг стекну нова знања и вештине када је реч о безбедном управљању возилом.

Тренинг је био јединствена прилика да се младим возачима скрене пажња да безбедном вожњом не поштују само законске норме, већ чувају сопствени живот и животе других учесника у саобраћају.

Овом приликом из наше школе у овој акцији је учествовало девет ученика четврте године из одељења IV2, IV3 i IV4.

Ово није прва генерација матураната из ових градова која је имала прилике да буде на овој несвакидашњој обуци. Као и претходних година, ученици су се сложили да им је ово искуство драгоцено. Матуранти су нагласили да су и те како свесни тога да би ризичне ситуације у вожњи које су током тренинга искусили у безбедним условима, биле много драматичније да су се десиле у реалној вожњи.

Статистика потврђује да се обукама ове врсте утиче на младе возаче да се одговорније понашају у саобраћају, ређе чине саобраћајне прекршаје, а према подацима МУП-а млади возачи који су претходних година прошли ову обуку нису изазвали ни једну тешку саобраћајну незгоду.

Реализацијом ових тренинга у центру НАВАК, Пивара уједно подржава спровођење Акције „Матура 2018“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а чији је циљ већа безбедност ученика завршних разреда средњих школа. Упоредо са овом акцијом, Апатинска пивара заједно са Управом саобраћајне полиције, већ једанаесту годину заредом реализује кампању „Кад пијем, не возим“ која успешно утиче на свест возача и указује на значај одговорне конзумације и ризике вожње под дејством алкохола.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *