Изложба Писма Хилде Дајч, Александра Зографа  у нашој школи

Извештај 
3. новембра 2018.
Едукативни час “Препознавање насиља у породици” одржан у Економској школи у Кули
7. новембра 2018.

У уторак, 06.11.2018. године, Наша школа биће домаћин изложбе Писма Хилде Дајч, аутора Александра Зографа, у склопу пројекта Знање=толеранција који спроводи непрофитна, невладина, образовна организација грађанског друштва Хавер Србија. Ова организација промовише разнолико и инклузивно друштво у Србији. Организација Хавер Србија и ове школске године спроводи пројекат Знање=толеранција у основним и средњим школама широм Србије. Овим пројектом активно се залажу за борбу против предрасуда, дискириминације, антисемитизма и ксенофобије у школама. Године 2016. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије издало је потврду и подржало спровођење овог пројекта у школама. Пројекат се састоји од радионица, у трајању од једног часа или двочаса, које се у сарадњи са школама, наставницима и професорима  спроводе у оквиру наставе. Такође организују и едукативне посете синагогама у Београду, Сомбору и Суботици. Ученици наше школе већ трећу годину за редом учествују у овом пројекту у склопу новембарских активности обележавања Ноћи погрома, са темом Холокауста.

Од ове школске године, у школама Србије, а у склопу поменутог пројекта, Хавер Србија нуди и поставку изложбе „Писма Хилде Дајч“, аутора Александра Зографа уз пратећу радионицу. Поставка је посвећена Јеврејки Хилди, која је током Другог светског рата последње дане живота провела у логору Старо сајмиште, где је отишла добровољно, како би као медицинска сестра помагала својим сународницима. Изложбу чине илустрације из стрипа направљене на основу њених сачуваних писама које је писала својим пријатељицама. Писма представљају сведочанство једног времена, сведочанство о томе како идеологија уништава човека, одузима му достојанство и претвара га у број. Изложбу је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са амбасадом Израела у Србији која је уступила изложбу на коришћење у школама. Изложба садржи једанаест панела димензија 100cm x 70cm, а у нашој школи ће трајати три дана- 6, 7. и 8.11.2018. Улаз је слободан и бесплатан, а посету ученика изложби већ су најавиле и основне школе из Куле, ОШ „Иса Бајић“ и ОШ „Петефи бригада“.

Осим изложбе, биће одржане и Хавер радинице за средњошколце. По четири радионице, у нашој школи и у Средњој техничкој школи „Михајло Пупин“. Све ове активности део су пројектних новембарских активности Ноћ погрома, у оквиру којих ће и наставнице српског језика и књижевности А.Секулић (координатор учешћа у пројекту), Д.Мандић и Т. Симуновић Тулић, одржаће радионице Иза виђеног.