Изложба „Култура (не)сећања- Старо сајмиште“

Распоред полагања поправних испита за ученике завршних разреда школске 2018/2019. године
11. juna 2019.
Припремна настава за ученике који полажу разредни испит у јунском испитном року школске 2018/2019. године
17. juna 2019.

Ученици II3 одељења су јуче, 13.6.2019, на двочасу српског језика и књижевности, у холу школе отворили малу изложбу, првенствено фотографија, под називом „Култура (не)сећања – Старо сајмиште“. Отварању изложбе присуствовали су ученици I3 и професори Оља Миросављев, Славка Ловренчић, Сања Поповић и Марија Бубало. Изложба је резултат посете локалитету Старог сајмишта у Београду и часа под истим називом, а на отварању, ученици су презентовали део резултата свог истраживања како би присутне упознали са овим проблемом.

У оквиру једномесечне пројектне наставе “Старо сајмиште“, ученици  II3 одељења, посетили су локалитет Старог сајмишта у Београду, 6.4.2019. Пројектна настава је била истраживање ученика о поменутом месту страдања, након којег је одржан огледни и јавни двочас презентовања резултата пројекта, „Култура (не)сећања- Старо сајмиште“, и тако обележен Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Једна од фаза пројектне наставе је била посета простору Старог сајмишта на којем је током Другог светског рата био логор. Циљ је био да ученици виде како данас изгледа тај простор, да размисле о томе како се као друштво и људи односимо према том месту страдања и колико је развијена наша «култура сећања». Тог дана настале су и фотографије, које чине језгро изложбе. Ученици су осим својих фотографија, изложили и неке фотографије професорке А.Секулић, као и одређене фотографије са «гугл слике» које су сведочанство о изгледу Старог сајмишта некад. Изложба има неколико сегмената: први се односи на кључне појмове у вези са Старим сајмиштем и холокаустом, затим део назван «Некад и сад», који садржи фотографије Старог сајмишта из времена уочи и током Другог светског рата и оне ученичке настале «данас». Трећи део изложбе чине гугл фотографије и оне које су ученици направили. Уз фотографије, у том делу изложбе, ученици су дали објашњења шта је на њима и изнели неке своје закључке. Последњи део изложбе у вези је са Хилдом Дајч и њеним писмима.

Након отварања присутни ученици и професори обишли су изложбу, а ученици организатори су давали додатна објашњења заинтересованима. Цела поставка биће у холу школе до краја наставе, тачније до петка 21.6.2019, како би ученици и професори могли да је виде и размисле о томе колико се сећамо и колико је заборав опасан. Ученици II3 послали су овом изложбом поруке да сећање мора бити паметно, не као сећање на неправду коју би требало осветити, већ као сећање на жртве, на њихове животе, сећање које им враћа достојанство и које упозорава да се злочини више никада не понове.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *