Конкурс за награђивање ученика у школској 2019/2020. години
12. новембра 2019.
Ђаци из Куле и Андалузије размењују знања
18. новембра 2019.

Одељење 3/2 одржало је 14.11.2019, јавни час српског језика и књижевности посвећен догађајима у вези са 9. новембром (Кристална ноћ, Ноћ погрома). Широм Немачке и Аустрије, у ноћи 9. новембра 1938. и наредног дана, одиграо се погром над јеврејским народом. Тај догађај се рачуна почетком Холокауста, јер је масовно и јавно показана мржња према Јеврејима, али и насиље, застрашивање, уништавање њихове имовине, прогон – једном речју, погром.

Јавни час је био завршетак пројектних активности, које су трајале око месец дана и које су спровели ученици са својим наставницима енглеског језика, Сањом Поповић и Иваном Илић, и наставником српског језика и књижевности Александром Секулић. Ученици су истраживали о Холокаусту који је био почињен стрељањима у земљама бившег Совјетског савеза и користили су изворе које нуди мапа француске организације Јахад ин унум из Париза (званичне документе, фотографије, интервјуе писане и видео-интервјуе). У тимовима су истражили неке злочине у конкретним местима и припремили су се за усмена излагања и презентовање резултата.

Пре истрага које су спровели о поменутим злочинима стрељањем, ученици су на часовима пословног еглеског језика имали прилике да се, кроз Центропин филм «Други пут» (El Otro Camino), упознају са прогоном Јевреја из Шпаније, са њиховом културом, обичајима и тешком судбином током Другог светског рата. На часу енглеског језика, који је претходио, поменутом јавном часу, они су систематизовали сазнања до којих су дошли током истраге у ранијим активностима и допуњавали су своја истраживања припремајући се за данашњи јавни час «Шта се десило у…»  Важно је истаћи да су ученици током ове пројектне наставе унапређивали знање енглеског језика и јачали су своје језичке компетенције, јер је комплетан материјал на поменутим сајтовима на енглеском језику.

Између осталог, циљеви пројекта и часова  били су и очување успомена на жртве Холокауста, затим препознавање да је Холокауст био губитак за цивилизацију као целину, затим боље разумевање прошлости, и промовисање поштовања људских права, нарочито права мањина, и подстицање критичког мишљења, интелектуалне радозналости као и неговање личне одговорности демократских грађана. Ова тема је важна, јер детаљније проучавање Холокауста омогућава ученицима да размишљају и о употреби и злоупотреби власти и моћи и о улогама и одговорностима појединаца, организација и нација када су суочене с кршењима људских права, насиљем, антисемитизмом или расизмом било које врсте. Требало би да омогући и продубљивање свести о могућим поновним геноцидима у нама савременом свету. Надамо се да су ови часови то постигли.