Ученици куварског смера посетили Plus Cash&Carry у Кули и стекли практична знања

Стручни скуп “Развој и примена рачунарских говорних технологија за српски језик”
29. новембра 2019.
Радна атмосфера у ђачкој радионици Економско трговинске школе – припрема кетеринга
3. децембра 2019.

Ученици првог разреда Економско-трговинске школе у Кули, смер кувар, посетили су Plus Cash&Carry, где су могли да виде практичну примену онога што уче на часовима стручних предмета.

Запослени у Plus Cash&Carry прво су упознали ученике са врстама меса, начинима сортирања, сечења и показали им на који начин треба да воде рачуна о хигијени, будући да се ради о осетљивој намирници. Од изузетне важности били су и савети како да рукују ножевима, а ученици су били у прилици да виде и специјалне металне месарске рукавице и кецељу, који штите од повреде оштрим сечивом.

Посета је настављена обиласком пекаре у којој настају укусна пецива која можете да купите у Plus Cash&Carry. Ученици су и овог пута могли да виде и сазнају нешто занимљиво, али и да сами обликују кифлице и друга пецива. Који је магични састојак за прављење лиснатог теста и каква машина је потребна да би се пециво топило у устима, ђаци су могли да виде на лицу места и учествују у изради.

Важна намирница којом ће будући кувари често руковати је и риба, па су их радници током посете провели и кроз рибарницу, научили их како се поступа са живом рибом, како се замрзнута риба правилно одлаже и које се све врсте налазе у продаји.

Ученици су показали велико интересовање за сваку област кроз коју су их љубазни запослени у Plus Cash&Carry провели и показали су знање када су у питању теме кроз које су прошли од почетка школске године.

Професор Срђан Керавица каже да је изузетно задовољан оним што су ученици током посете могли да сазнају.

Ова посета ће много помоћи деци која су била овде, из простог разлога што су имали прилику да виде врсте и делове меса, као и начин обраде. Такође су се упознали са врстама, складиштењем и чувањем рибе, прављењем пецива и слично. Деца су овде имала могућност да виде много тога и чак и да учествују у раду. Прошле године смо овде довели ученике који су сада друга година и обилазак је имао добре резултате, каже Керавица и додаје да је са управом компаније договорена посета и наредне генерације кувара, надајући се да ће ово прерасти у традицију.

Он се овом путем захвалио компанији на гостопримству, као и управи Економско-трговинске школе.

Дружење је настављено у кухињи где је љубазно особље ученике послужило свежим пецивима и Relax соковима, после чега су заједно сумирали утиске.