“ Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život “

Školska biblioteka je centar književnosti i učenosti, mesto saradnje, kreativnosti i pozitivne energije. Dobra knjiga je moćna, jer u čoveka unosi lepotu, bogati maštu, širi vidike, uči mudrosti. Kultura jednog čoveka često se ceni po tome koliko je načitan. Dobre knjige su najviše doprinele humanosti i razvoju čovečanstva.

biblioteka_300514_1

Naša biblioteka je važan i nezaobilazan prostor škole. Korisnici rado dolaze i koriste njene usluge, a često svraćaju i samo radi prijatne atmosfere koju pruža ambijent polica punih knjiga. Učenici biblioteku osećaju kao svoj prostor i zbog časova iz nastave pojedinih predmeta i sekcija.

Biblioteka  raspolaže fondom od  oko 11580 knjiga iz različitih oblasti. Struktura knjižnog fonda je raznovrsna – pored lektire za spski jezik i književnost, dostupni su udžbenici iz različitih oblasti kao što su: istorija, umetnost, filozofija, psihologija, teologija, društvene nauke, prirodne nauke, primenjene nauke, kao inaslovi iz beletristike, stručne, metodičke i pedagoške literature.

Takođe, postoji veliki broj rečnika i  raznih enciklopedija koje mogu da se koriste za produbljivanje znanja. Pored toga, biblioteka poseduje i značajan broj časopisa na koje je škola pretplaćena (Školski čas, Ekonomist, RS…), a raspoloživi su i materijali iz vanknjižne građe (filmovi, kasete, diskovi)..

U okviru biblioteke može se pozajmiti projektor i video bim na korišćenje za časove i druge školske prezentacije. U biblioteci postoji  televizor kao i DVD koji se takođe  koriste za realizaciju nastavnog procesa iz raznih predmeta.

Članovi biblioteke su skoro svi učenici, profesori i radnici Škole, koji mogu zaduživati knjige, koje su im potrebne za unapređivanje znanja i uspešnu pripremu časova, projekata, prezentacija, panoa, uz logističku pomoć bibliotekara.

biblioteka_300514_2

U skladu sa mogućnostima, škola posvećuje pažnju nabavci knjiga, prati izdavačku produkciju iz različitih oblasti i blagovremeno informiše učenike i nastavnike o novim naslovima, a posebna pažnja se posvećuje motivacionim razgovorima učenika i preporukama za čitanje.

Bibliotekari škole

Bogovački Đurđina i  Bojić Nevenka