Велики интервју са Марином Џакула, директорицом Економско-трговинске школе Кула

План јавних набавки за 2018. годину
11. januara 2018.
Распоред припремне наставе за матуранте школске 2017/2018. године
26. januara 2018.

Посетили смо Економско-трговинску школу Кула и том приликом разговарали са директорицом Марином Џакула, која је са читаоцима нашег портала поделила мало више информација о актуелностима у школи, као и о плановима и пројектима који следе.

НМ: Спортска сала у Економско-трговинској школи је у изградњи више од једне деценије. Назире ли се томе крај?

Марина Џакула: У току је јавна набавка поводом израде пројектне документације за изградњу фискултурне сале. Чекамо завршетак саме процедуре како бисмо кренули у даље активности везане за изградњу. Поред великог ангажовања и финасирања од стране локалне самоуправе општине Кула, покушаћемо додатна средства да обезбедимо и путем пројеката. Ми смо оптимисти по том питању и надамо се скоријем решењу.

НМ: Колико су побољшани услови рада откако је отворено ново крило школе?

Марина Џакула: Са новим крилом смо добили додатних 400 квадратних метара, што је побољшало наставни процес, који се од 1. септембра одвија у једној смени, преподневној. Такође, ваннаставне активности су боље организоване у поподневним сатима (допунска, додатна, секција, припремна настава) и сама припрема наставника је прилагођена размени искуства и корелацији између предмета. Олакшано је учешће и ангажовање наставника у разним тимовима, стручним активима и стручним већима као и одржавање седница. Са финансијске стране гледано, велика уштеда енергије, је евидентна, радом у једној смени. Приоритет који препознајемо је обезбеђење сигурног амбијента за све учеснике у њој. Од децембра имамо и видео надзор око школе и унутар, што свакако доприноси већој сигурности и безбедности ученика. Могли смо да извршимо реорганизацију дежурства, које је сада мање временски захтевно али много ефикасније. Са новим крилом смо добили и прилазну рампу за децу са посебним потребама, што је нама лично и професионално драго. Наша школа је отворена за све и не постоје баријере да се буде ученик наше школе. Такође, из свега наведеног створен је један погодан амбијент за квалитетан и успешан рад наставника и ученика.

НМ: Будући да су маркетинг и трговина на интернету данас у великом порасту, да ли се планира увођење смера у Економско-трговинској школи који ће се уско бавити тим гранама?

Марина Џакула: Предлог за упис за следећу школску годину, између осталог, је дуално образовање у образовном профилу трговац, где ћемо при извођењу практичне наставе остварити бољу сарадњу са привредним субјектима из наше општине и на тај начин се припремити за нови Закон о дуалном образовању, који ће ступити на снагу тек 2019. године. На тај начин ћемо образовати стручнији кадар који ће се прилагодити потребама савременог тржишта.

НМ: Како се борите са таласом вршњачког насиља који се раширио по целој Србији?

Марина Џакула: У првом полугодишту смо одржали пуно радионица на тему вршњачког насиља и трговине људима, као и превенције болести зависности које су држали волонтери Црвеног крста, иначе наши ученици па смо гајили међувршњачко едуковање. Такође смо имали радионице о штетности употребе психоактивних супстанци што су држали лекари Завода за јавно здравље Сомбор. На основу тих радионица је педагог, заједно са наставницима и ученицима, обрадио добијене податке, тако да планирамо низ превентивних радњи у оквиру ЧОС-а.

НМ: Какво је ваше досадашње искуство са инклузивним образовањем?

Марина Џакула: Ове године имамо пет ученика са инклузивним образовањем односно ИОП 2, где се трудимо да њихово напредовање буде у складу са њиховим могућностима. Са новим крилом и уопште новим условима рада, побољшано је реализовање наставе, а наставници су довољно стручни да приђу максимално професионално и пожртвовано овом питању.

НМ: Какве резултате остварујете на такмичењима и шта бисте посебно издвојили?

Марина Џакула: За похвалу је у оквиру првог полугодишта био Међународни сајам етно хране и пића који је одржан од 22. до 25. новембра, где су наши наставници, заједно са ученицима изложили оно што су припремали у ђачкој радионици. Морам да се похвалим да је наше учешће било запажено и добили смо специјално признање у категорији ситног пецива. Такође смо, на основу овог учешћа, имали директан позив за Гастро сајам, који је одржан у Београду у децембру месецу, где смо освојили златну медаљу. Оорганизоване су посете свим институцијама које су за нас релевантне у пословању и за неку даљу сарадњу. Однели смо пригодне поклоне деци у удружењу „Плава птица“, у Дом за старе, у Црвени крст. Што је имало за циљ да наше ученике подсети на волонтаризам и хуманост. Остварена је успешна посета Центру за социјални рад, СУП-у, Дому здравља и Општини Кула.

НМ: Како функционише школски ресторан и којим се све делатностима бави?

Марина Џакула: У оквиру ресторана, образовни профили конобар, кувар и посластичар имају практичну наставу и школа је верификована за проширену делатност која се одржава у ђачкој радионици. Ученици имају могућност да помогну наставницима приликом израде поруџбина у области посластичарства или куварства, као и у услуживању хране, где могу додатно да науче нешто из своје области.

НМ: Имате ли повратну информацију о томе колики број ученика по завршетку школовања у Економско школи, упише вишу школу или факултет у тим областима?

Марина Џакула: Да, конкретно за школску 2016/2017. годину, од 102 ученика ИВ степена, школовање је наставио 71 ученик, тј. 69,6%. Од 27 ученика ИИИ степена, школовање је наставило 6 ученика, тј. 22,22%.

НМ: Какви су резултати вођења предузећа у оквиру смерова пословни администратор, комерцијалиста и финансијски администратор и планирате ли да проширите тај програм?

Марина Џакула: Образовни профил пословни администратор, финансијски администратор и комерцијалиста у оквиру плана и програма имају такозвани „биро“ или обуку о виртуелном предузећу, где ученици повезују све теоријске предмете у оквиру овог једног и практично га примењују. Остварена је једна успешна корелација између свих предмета у оквиру овог. Ученици ће на основу тога бити спремни за рад који их чека у будућности. Имају своју банку, свој централни услужни центар где могу да добију сваку информацију, упутство, региструју се, запошљавају своје раднике, раде по службама, сарађују између служби, као и са предузећима из других школа. Сваке друге године се одржава Сајам виртуелних предузећа чији смо и ми учесници.

НМ: Каква искуства имате у сарадњи са другим школама у земљи и иностранству?

Марина Џакула: Сконцентрисани смо првенствено на пројекте и оно што смо препознали као приоритетни задатак школе, а то је стручно усавршавање. Тренутно радимо на пријави за пројекат преко Ерасмус плус-а за одлазак на стручног усавршавања 10 наставника у Шпанију. Европска унија финансира овакве пројекте преко фондације Темпус, а наши наставници би отишли и надоградили своје знање и искуство и по повратку га даље имплементирали у нашој школи и шире. Тако да се надамо позитивном одговору евалуатора. Поред овог пројекта очекујемо такође успешну реализацију пројекта о сарадњи са Словенијом. У питању је Економска школа из Брежица где би наши ученици требало да иду на стручну праксу у привреду. Ако будемо добили позитивне одговоре то би био заиста један успех за нашу школу. Поред тога, од 29. јануара до 14. фебруара наши ученици, у оквиру пројекта мултипликације “Живети толерантно” у оквиру интеркултарлне размене иду у место Песталози у Швајцарској са ученицима из других земаља, где ће свакако стећи ново искуство и знање. Пројекат “Вршњачки караван интеркултуралне едукације кроз Србију” је значајан за нас. Такође, у току је “Пројекат мултикултурализма и толеранције” у Војводини, са подпројектима “Живети толерантно” и “Кампа без граница”, а надамо се да ћемо имати могућност да аплицирамо за још многе друге пројекте. Оно што је за похвалу јесте да је наша ученица Милица Бабић остварила учешће у раду Истраживачког центра Петница у области друштвених наука. Сви смо поносни и срећни због ње. И за крај, у нашој школи сваке суботе се реализују НТЦ радионице за подизање нивоа интелектуалних способности учесника, спречавање поремећаја пажње и концентрације, развијање бржег размишљања; повезивања, закључивања и развијање координације покрета и моторике.

Н. Јањанин, М.В.

Извор: Наше Место

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *